tirsdag, januar 25, 2005

Hvilke bilder har man lov til å bruke?

En student spurte om hvordan man kan vite hvilke bilder man kan bruke. Her er lovgivnignen streng:

  • Du kan kun publisere bilder du har tatt eller laget selv, eller som har en lisens som tillater bruk. Se f.eks. på Creative Commons lisenser for mer info. Det fins sites hvor du kan finne bilder som er lisensiert slik at andre kan bruke dem, f.eks. har Flickr mulighet for dette. Deviantart ble også nevnt, og det fins andre steder. Elektronisk Forpost Norge jobber med denne problematikken i Norge, og idéen om kopirett er også en del av arbeidet.
  • Selv om du har tatt bildet selv er det ikke alltid du har lov til å publisere det på nettet så alle kan se det. Du ha tillatelse av folk på bildet, med mindre det er bilde av 17. mai eller noe hvor enkeltindividene ikke er poenget. Her er en god oversikt over norsk praksis på dette punktet. Lovgivningen er ikke lik i alle land.
  • Dersom du bruker bilder du ikke har tillatelse til å legge ut på nettet i grupperosjektet, må du levere det på CD-ROM i stedet for på nett. Da kan du ikke vise det lett fram til framtidige arbeidsgivere. Jeg syns heller du skal finne bilder du kan bruke lovlig.