tirsdag, mars 29, 2005

Sitér, ikke plagiér.

Etter å ha lest denne bloggposten om avsløringen av en student som betalte en annen for å skrive et essay for henne, må jeg bare be dere advare alle dere kjenner mot plagiat. Den vanligste formen for plagiat blant studenter er klipping og liming fra nettsider uten at kilder oppgis. Dersom dette skjer i mappeoppgaver som leveres til eksamen, regnes det som fusk. Som dere vet, er det svært enkelt å finne plagiat ved å søke etter fraser fra oppgaven i Google. Bare det siste året har jeg sett flere studenter ende opp i denne ubehagelige situasjonen. De har det ikke bra.

UiB har strenge regler om fusk og plagiering. Oppgaven sensureres ikke, men meldes til en komite som vurderer saken uavhengig av emneansvarlig eller sensor. Dersom komitéen finner at plagiat har forekommet, annulleres eksamen, og studenten kan utestenges fra å ta eksamen på universiteter i Norge i ett eller to semestre. Viderekomne studenter vurderes strengere enn helt ferske studenter.

UB har grundige sider om hvordan dere skal referere til kilder i skriftlige studentoppgaver. Jeg har også skrevet en oversikt over sitatteknikk som inkluderer informasjon om hvordan man siterer elektroniske kilder. Både i rapporten og i nettstedsanalysen vil dere sannsynligvis ha bruk for å sitere kilder, særlig pensumbøkene.