fredag, april 01, 2005

Photoshop Elements

Jeg har fått noen spørsmål om Photoshop. Dere får undervisning i Photoshop Elements de neste 2-3 ukene av kollokvielederne deres, som også skal undervise i Dreamweavers WYSIWYG nivå. Nye medier og film-studentene får undervisning i Photoshop på MEVI152/172, og Dreamweaver av kollokvieleder i mai. Dere får beskjed av kollokvielederne når undervisningen foregår.

HUIN105 skal som kjent gi dere grunnleggende ferdigheter i webdesign og billedbehandling. Vi har derfor installert Photoshop Elements 2.0 på PC-stuen på Sydneshaugen skole. Elements er en lettversjon av Photoshop CS, som er bygd opp på samme måte som proffversjonen men som ikke inneholder de mest avanserte funksjonene. Dere trenger ikke de mest avanserte funksjonene til HUIN105.

Kollokvielederne skal føre dere gjennom bruken av Photoshop Elements. Det finnes også et bra tutorial på hver datamaskin, se i "help" mappen. I tillegg kan dere søke på "tutorial Photoshop Elements 2.0" og finne mange gode tutorials, flere som er laget av Adobe, som lager Photoshop-serien.

Hva dere skal lære?

  • Forstørre og forminske bilder
  • Legge på tekst, endre font og farge
  • Forstå layers
  • Lagre for web
  • Lage bilder med gjennomsiktig bakgrunn, vite om matt så kantene glir i et med bakgrunnsfargen
  • Merke deler av bildet, kunne slette, klippe lime
  • Justere farger, kontrast og levels på et bilde


Det finnes en ny versjon av Elements, 3.0. Vi har ikke oppgradert fordi lisensene vil koste oss flere tusen kroner. (Vi kommer ikke til å kjøpe Photoshop CS fordi det vil koste mange ti-tusener av kroner i lisenser og fordi det er langt mer avansert enn nødvendig.) Dersom det er ting dere ønsker å gjøre men ikke kan gjøre i Elements, skriv en beskrivelse til meg på epost så vurderer vi å oppgradere til Elements 3.0 eller evt bytte til annen programvare.

Det koster opp mot 1000 kroner å kjøpe Photoshop Elements dersom dere vil kjøre det på egen maskin hjemme. Den fulle versjonen av Photoshop koster rundt 7000 kroner. Søk f.eks. gjennom kelkoo.no eller spør på en PC-butikk. Dere kan kanskje få studentrabatt.